The Magic Numbers

UK | ROCK | INDIEROCK

Vier jaar duurde het, maar de Londense broertjes en zusjes van The Magic Numbers zijn terug! En wel met Outsiders, album nummer vijf, vernoemd naar het gevoel dat de vier altijd gehad hebben. Sneu? Nou, helemaal niet. Het zijn toch altijd de buitenbeentjes die de lekkerste muziek maken en The Magic Numbers bewijst dat toch al een jaar of dertien.

We nemen je even mee door het album. Single Sweet Divide kende je misschien al. Een heerlijke rockende track met bijna stadionrock-achtige allure en een bluesy feel. Maar Magic Numbers zou Magic Numbers niet zijn als alle andere tracks op Outsiders totaal anders zijn. Het lijkt wel alsof voor de tien tracks uit duizenden verschillende vaatjes is getapt. Het ene vaatje duidelijker dan de ander. In Shotgun Wedding hoor je bijvoorbeeld de drive van Herman Brood’s Never Be Clever, bij Ride Against the Wind kun je zo Pretty Woman van Roy Orbison meezingen en Wayward heeft een fijne John Mayer-vibe.

Nieuw is het inderdaad niet dat onze geliefde getalletjes veel verschillende invloeden gebruiken, maar het op Outsiders gepresenteerde kleurenpallet is kleuriger, meer divers en mooier dan eerder. Leunend op een bluesy-gitaargeluid, veroorzaakt door de dood van David Bowie rond het begin van het maken van het album. En dan hebben het we nog niet eens over de teksten gehad, waarin zanger en tekstkunstenaar Romeo Stodart refereert aan Kate Bush en Fred Neil.

Mocht je denken dat Outsiders een klaagzang is over hoe het is om nergens bij te horen, dan heb je het mis. Magic Numbers omarmt het zijn van een buitenbeentje en dat is bewonderingswaardig. Niet in de laatste plaats omdat het schitterende muziek oplevert.